Prvo mesto na 17. dečijoj smotri folklora „U susret Vidovdanu“ u Banjskoj

Sedamnaesta dečija smotra folklora „U susret Vidovdanu“ održana je u subotu 20. maja 2017. g. u manastiru Banjska na Severu Kosova.
Na smotri izvornog kulturnog stvaralaštva učestvovalo je 24 folklornih i pevačkih grupa sa više od 700 dece sa čitavog Kosova i Metohije.
Počelo je velikim kolom oko manastira Banjska, a potom su se mogle videti različite koreografije i čuti tradicionalne izvorne pesme sa Kosova i čitave Srbije.
Organizator manifestacije Đorđe Lakušić, predsednik Saveza amatera Kosova i Metohijekazao je da su deca njlepši i najbolji čuvari tradicije i da je ovo prilika da se druže i upoznaju.
Ova smotra se svake godine seli iz mesta u mesto, iz manastira u manastir i ovo je jedna edukativna ekskurzija gde deca na ovaj način upoznaju razne krajeve i kulturno blago Kosova.
Domaćin smotre iguman Danilo kazao je da je današnji dan najsrećniji od kako je manastir oživeo 2004. godine.
„Ova deca su kao cvetovi i ovaj dan je veoma značajan za manastir, kazao je iguman manastira Banjska otac Danilo.
Osim dečije smotre folklora u Banjskoj je istovremeno održana likovna kolonija na kojoj su učestvovali desetak mališana, čiji su radovi bili inspirisani manastirom.
Među desetak učesnika likovne kolonije našle su se i tri polaznice škole crtanja i slikanja koja je nastala kao projekat NVO ASED. Učesnice kolonije su: Anđela Miletić – šesti razred, Anđela Mihajlović – sedmi razred i Anja Aleksandrović – četvrti razred Osnovne škole “Leposavić” iz Leposavića.
Pored Saveza amatera Kosova i Metohije organizator je i Dom kulture Gračanica, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Tekst preuzet sa sajta RTV Mir.